Stetoskooppia valitessa on ensisijaisesti tärkeä miettiä, mihin käyttötarkoitukseen se tulee. Esimerkiksi verenpaineen mittaukseen riittää yksinkertaisempi stetoskooppi, kun taas esimerkiksi kardiologin käyttöön vaaditaan stetoskooppi, jolla mm. kuulee tarkasti eri taajuudet. Korkea akustinen herkkyys siis vaihtelee malleittain ja vaatimustaso vaihtelee yleisten fyysisten arviointien tekemisestä yksityiskohtaisen diagnostisen auskultaation suorittamiseen. Toiminnallisuuden lisäksi stetoskoopilla voidaan ilmentää omaa persoonaa, jolloin esimerkiksi letkun värivaihtoehdoilla voi olla vaikutusta valintaan.

Kokeile stetoskooppia ennen sen ostamista

On aina parempi, jos pääset ennen stetoskoopin ostamista kokeilemaan eri vaihtoehtoja. Voit ehkä lainata kollegan stetoskooppia ja kuunnella sillä, sekä katsoa ominaisuuksia tai testata stetoskooppia vaikkapa messuilla. Korvakappaleet on tietenkin puhdistettava ennen käyttöä ja sen jälkeen.

Kuule ero

Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä, että stetoskoopin tärkein ominaisuus on se, kuinka hyvin sillä kuulee. Kuten todettua, parasta on, jos pääset kokeilemaan eri malleja ja vertaamaan niiden akustisia ominaisuuksia.

Näe ero

Kun pidät stetoskooppia kiinni kuuntelukaarista ja annat sen roikkua vapaasti, onko letkusto suorassa? Jos siinä näkyy taitteita tai sykeröitä, on letkusto jäykkä ja voi vetää kuuntelukaaria tehden kuuntelemisesta vaikeampaa. Varmista, että kuuntelukaaret ovat symmetriset korvakappaleiden ihanteellista tiiviyttä ja istuvuutta varten ja että kuuntelukaaret ovat säädettävissä yksilöllisesti mukaviksi ja hyvin istuviksi sekä parhaimman akustiikan saavuttamiseksi.

Tunne ero

Kokeile, kuinka painava stetoskooppi on, tuntuuko se kevyeltä ja miellyttävä kantaa taskussa tai kaulan ympärillä? Ovatko korvakappaleet pehmeät ja tiukasti kiinni kuuntelukaarissa?

Muut ominaisuudet

Kuuntelukalvot

Eri kokoisten potilaiden auskultointiin sekä eritaajuisten äänten soveltuvat erikokoiset kuuntelukalvot, joten kannattaa verrata kokoja tarpeidesi mukaan. Markkinoilla on jopa säätyviä kuuntelukalvoja, joilla voi kuulla eritaajuisia ääniä asettelematta rintakappaletta uudelleen. Kannattaa myös miettiä, tarvitsetko yksi- vai kaksipuolisen kuuntelupään stetoskooppiisi.

Letkusto

Stetoskoopin letkustossa voi olla joko yksi tai kaksi kuunteluputkea. Yhden kuunteluputken akustinen tehokkuus ei ole yhtä hyvä kuin kahden putken. Toisaalta, jos putkia ei ole eristetty hyvin, voi kahden putken hankautuminen toisiaan vasten aiheuttaa auskultointia häiritseviä ääniä. Yleensä paksumpi letkusto tarkoittaa parempaa eristystä mutta asiasta voi varmistua testaamalla: aseta stetoskoopin korvakappaleet paikalleen ja hiero/ purista letkustoa rintakappaleen vierestä. Jos kuulemasi ääni on niin kova, että se voi häiritä fysiologisten äänten kuulemista, tiedät, että putkia ei ole eristetty tarpeeksi hyvin. Jotkut valmistajat, kuten Littmann käyttävät stetoskoopeissa kaksikanavaista kuunteluputkea, jonka käyttö poistaa perinteisistä kahdesta erillisestä kuunteluputkesta aiheutuvat hankausäänet.

Materiaalit

Kannattaa tutkia stetoskoopin materiaaleja ja vertailla niitä. Tarkkuudella ja hyvistä materiaaleista valmistetut stetoskoopit on suunniteltu antamaan erinomainen äänenlaatu ja kestämään päivittäisen käytön iskut, naarmut ja kemikaalit. Varmista myös, että stetoskoopissa ei ole mitään allergisoivia materiaaleja, kuten lateksia. Jotkin valmistajat käyttävät letkustoissa PVC:tä (polyvinyylikloridia), joka kovettuu altistuessaan pitkiksi ajoiksi ihmisihon lipideille mutta esimerkiksi Littmann-stetoskooppien uuden sukupolven letkuston ansiosta stetoskooppi kestää paremmin altistumista ihon rasvoille sekä alkoholille, mikä pidentää letkuston käyttöikää, eikä se likaannu niin helposti.

Takuu ja varaosat

Mieti, kuinka helposti saat hoidettua mahdolliset takuuasiat ja löytyykö stetoskooppiin varaosia, kuten kuuntelukalvo, korvakappaleet tai jopa letkusto.

Jos et pääse kokeilemaan eri malleja, kannattaa lukea arvosteluja ja vertailuja verkosta sekä kysellä muilta ihmisiltä mielipiteitä.

Voit katsoa stetoskooppivalikoimaamme täältä: https://sharkmed.fi/product-category/ensihoito/stetoskoopit

Lähteet:

https://www.3msuomi.fi/3M/fi_FI/Littmann-NDC/education/how-to-choose/

https://journals.lww.com/nursing/fulltext/2007/11001/Choosing_the_best_stethoscope.4.aspx